[1/3] De overstap naar Windows 11: Wat moet je weten?

Op 14 oktober 2025 stopt Microsoft met de ondersteuning van Windows 10. Dit betekent dat er geen beveiligingsupdates of technische ondersteuning meer beschikbaar zullen zijn voor Windows 10, wat risico’s met zich meebrengt voor organisaties die het verouderde besturingssysteem blijven gebruiken. Een tijdige overstap naar Windows 11 is daarom essentieel om de veiligheid en prestaties van jullie IT-systemen te waarborgen.

Werken jullie in jouw organisatie nog met Windows 10 (of ouder)? Lees dan snel onze driedelige serie over ‘De overstap naar Windows 11’.

De overstap naar Windows 11: Wat moet je weten?

In deze eerste blog van onze driedelige serie bespreken we de belangrijkste aandachtspunten voor organisaties rondom de migratie naar Windows 11. In de volgende delen gaan we dieper in op hoe bedrijven de overstap efficiënt kunnen plannen en welke ondersteuning wordt aangeraden om het proces soepel te laten verlopen.

Wat verandert er?

Windows 11 brengt een aantal verbeteringen en nieuwe vereisten met zich mee. Denk hierbij aan strengere hardware-eisen, zoals ondersteuning voor TPM 2.0 en Secure Boot. Ook biedt het besturingssysteem een vernieuwde gebruikersinterface, verbeterde beveiligingsfuncties en geoptimaliseerde prestaties voor moderne hardware. Dit betekent dat je binnen jouw organisatie moet gaan controleren of al jullie apparaten geschikt zijn voor deze upgrade en of iedereen in de organisatie goed geïnformeerd en getraind is op het gebruik van Windows 11.

Welke goede voorbereiding je moet doen

Om de overstap soepel te laten verlopen, zijn er een aantal stappen die je als organisatie kunt nemen:

  1. Hardware-inventarisatie: Controleer welke apparaten voldoen aan de systeemeisen van Windows 11. Microsoft biedt o.a. de PC Health Check-tool om dit te testen.
  2. Back-up en gegevensbeheer: Maak voor dat je enige actie onderneemt, altijd eerst volledige back-ups van belangrijke bestanden en instellingen om verlies van gegevens te voorkomen.
  3. Softwarecompatibiliteit: Zorg ervoor dat kritische bedrijfsapplicaties compatibel zijn met Windows 11 en voer indien nodig updates uit.
  4. Implementatie en training: Plan de uitrol tijdig en zorgvuldig en zorg ervoor dat medewerkers goed worden geïnformeerd over de nieuwe werkomgeving.

Hoe kan Studentaanbedrijf ondersteuning bieden?

De overstap naar een nieuw besturingssysteem kan best ingewikkeld zijn, vooral voor organisaties zonder uitgebreide IT-capaciteit. Hier kunnen onze IT-talenten een waardevolle rol spelen:

  • Uitvoeren van hardware-inventarisatie: Onze studenten met actuele IT-kennis helpen bij het controleren van compatibiliteit en adviseren over eventuele hardware-upgrades.
  • Ondersteuning bij systeemmigratie: Van het plannen en testen tot de daadwerkelijke implementatie, onze IT-talenten ondersteunen jouw organisatie bij een soepele overgang.
  • Beveiliging en compliance: Met de strengere beveiligingseisen van Windows 11 is het essentieel om systemen goed in te richten. Onze studenten helpen bij het configureren van instellingen om risico’s te minimaliseren.
  • Flexibele IT-ondersteuning: Afhankelijk van wat jouw organisatie nodig heeft, bieden wij tijdelijke of langdurige hulp vóór, tijdens en na de migratie. Onze IT-talenten hebben meer dan voldoende ervaring en kennis, een brede beschikbaarheid én flexibiliteit. Of het nu gaat om ondersteuning tijdens kantooruren, in de avond of zelfs in het weekend – er is altijd een oplossing die past bij de planning van jouw organisatie.

 

De overstap naar Windows 11 is onvermijdelijk voor bedrijven die veilig en efficiënt willen blijven werken. Door tijdig de juiste stappen te zetten, kan de migratie soepel verlopen. Onze IT-talenten kunnen hierin met hun actuele kennis en praktische hulp een belangrijke rol spelen.

Meer weten over hoe jouw organisatie deze overgang het beste kan aanpakken? Maak een afspraak met een van onze accountmanagers. Zij vertellen je graag alles over onze IT-support.

Deel dit bericht: